ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογία Ενοικίων: Τι Πρέπει να Γνωρίζεις; (2023)

φορολογία-ενοικίων-Παρασκευάς-Φορολογάς

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα κυριαρχεί μια σύγχυση όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος και οτιδήποτε εμπεριέχεται σε αυτή.

Αν λοιπόν έχεις και εσύ απορία τι ισχύει για τη περίπτωση αυτή, στο σημερινό άρθρο θα δούμε:

Έχουμε πολλά να καλύψουμε, επομένως ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά.

Φορολογία Εισοδήματος: Λίγα Λόγια για Αυτή

Η φορολογία εισοδήματος είναι ένας φόρος που επιβάλλει το κράτος στους φορολογούμενους πολίτες μιας χώρας, ο οποίος προκύπτει βάσει των πηγών εισοδήματος που έχει ο καθένας.

Οι πηγές αυτές μπορεί να είναι τόσο ενεργητικές…

  • Μισθωτή εργασία
  • Επιχειρηματική δραστηριότητα

…όσο και παθητικές

  • Μερίσματα
  • Ενοίκια ακινήτων

Με τη φορολογία ενοικίων να είναι αυτό που θα αναλύσουμε σήμερα, όμως είναι σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε πηγή εισοδήματος έχει διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές.

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για μισθωτή εργασία και συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος ξεκινάει από 9% για εισοδήματα έως 10.000€ και φτάνει έως και 44% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.001€ ετησίως.

Μιας και το θέμα μας όμως σήμερα είναι η φορολογία εισοδήματος από ενοίκια, ας περάσουμε σε αυτό.

Τι Ισχύει με τη Φορολογία Ενοικίων;

Τα ακίνητα είναι μια από τις δημοφιλέστερες και – συχνά – πιο κερδοφόρες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς.

Ακόμα και στην Ελλάδα, ο κλάδος των ακινήτων έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με τον όρο βραχυχρόνια μίσθωση εννοούμε τη μίσθωση ενός ακινήτου που προορίζεται για βραχυχρόνια χρήση, συνήθως από μια ημέρα έως έναν μήνα, αλλά συχνά μπορεί να είναι και περισσότερο.

Αν και τα Airbnb είναι η πιο γνωστή πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να μισθώσει το ακίνητό του, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Όπως και να έχει, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φορολογούνται, μεταξύ άλλων για το εισόδημα που προκύπτει από τα ακίνητά τους.

Συγκεκριμένα, η κλίμακα φορολογίας ενοικίων έχει ως εξής:

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως τα εισοδήματα από ενοίκια συρρικνώθηκαν στα χρόνια της κρίσης, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των φόρων στα ακίνητα αλλά και τη φοροδιαφυγή. 

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν το 2010 εισοδήματα ύψους 8,87 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 αυτά περιορίστηκαν στα 6,05 δισ. ευρώ. 

Το 2020 δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 6,76 δισ. ευρώ. 

Πέραν της φορολογίας ενοικίων, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάποια άλλη υποχρέωση;

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για κάθε ακίνητο που έχουν στη κατοχή τους (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια).

Για να υπολογιστεί το ύψος του ΕΝΦΙΑ πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

  • Η επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα
  • Η χρήση του ακινήτου (κύρια ή βοηθητική)
  • Ο συντελεστής παλαιότητας
  • Ο συντελεστής ορόφου
  • Ο συντελεστής μονοκατοικίας

Καθώς και το ποσοστό ιδιοκτησίας και επικαρπίας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων 6 μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του επόμενου έτους σε 10 ή 12 δόσεις. 

Πώς Μπορεί να σε Βοηθήσει ο Παρασκευάς Φορολογάς

Ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας ώστε να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, είναι να είναι σωστά συμπληρωμένο το Ε9 του κάθε φορολογούμενου.

Επιπλέον, για να φορολογηθεί σωστά το εισόδημά του από ακίνητα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρωθεί και να αποσταλεί η φορολογική δήλωση του καθενός. 

Η διαδικασία αυτή γίνεται παραδοσιακά με την επίσκεψη σε έναν λογιστή, με τη βοήθεια του Παρασκευά Φορολογά όμως μπορεί να γίνει εντός λίγων λεπτών, μέσω της οθόνης του κινητού σου!

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ανακαλύψεις τα ευέλικτα πακέτα που σου προσφέρει, να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου και να κατεβάσεις την εφαρμογή για Android ή iOS.

Όταν υποβάλεις την φορολογική σου δήλωση, σου παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με λογιστή, καθώς και η αποστολή ειδοποιήσεων για τυχόν οφειλές όπως τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος.

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις δυνατότητες που σου προσφέρει ο Παρασκευάς Φορολογάς, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί του και θα σου απαντήσει άμεσα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.