ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογία Κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα (Οδηγός 2023)

φορολογία-κρυπτονομισμάτων-στη-Ελλάδα-2022

Το φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων είναι κάτι που έχει απασχολήσει ολόκληρο τον κόσμο τη τελευταία δεκαετία, με πολλά άτομα να επιλέγουν να επενδύσουν σε αυτά.

Όπως κάθε επένδυση όμως, έτσι και τα κρυπτονομίσματα φορολογούνται με αποτέλεσμα να θέλουν όλοι – όπως και εσύ – να μάθουν τι ισχύει για αυτό.

Επομένως, επειδή τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα γύρω από τη φορολογία κρυπτονομισμάτων, στο σημερινό άρθρο θα δούμε:

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ενότητα.

Πώς Φορολογούνται τα Κρυπτονομίσματα

Για να διαβάζεις το άρθρο αυτό, θεωρούμε πως έχεις μάθει – τουλάχιστον – τα βασικά για τα κρυπτονομίσματα, πώς λειτουργούν και πώς να επενδύσεις σε αυτά.

Υποθέτοντας λοιπόν πως έχεις ήδη επενδύσει σε Bitcoin, Ethereum, Solana ή οποιοδήποτε άλλο altcoin, και έχεις βγάλει κέρδος από αυτά, είναι εύλογο να αναρωτιέσαι αν πρέπει να φορολογηθείς.

Η απάντηση λοιπόν είναι πως ναι, τα κρυπτονομίσματα φορολογούνται.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα ο τρόπος φορολογίας κρυπτονομισμάτων, μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε την αφαιρετική μέθοδο.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως εφόσον τα κρυπτονομίσματα αποκτήθηκαν με σκοπό τη κερδοσκοπία, και όχι τη διενέργεια συναλλαγών, τότε θεωρούνται ως τίτλοι. Άρα πρέπει στη φορολογική σου δήλωση να τα τοποθετήσεις ως απόκτηση τίτλων. 

Αυτό είναι κάτι που θα δούμε στην επόμενη ενότητα, καθώς και πώς να είσαι καλυμμένος όταν κάνεις την ετήσια φορολογική σου δήλωση

Ας μιλήσουμε τώρα για αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο, το οποίο είναι το ύψος της φορολογίας των κρυπτονομισμάτων.

Εφόσον λοιπόν αγοράσεις και πουλήσεις με τυχόν υπεραξία, τότε τα κέρδη από κρυπτονομίσματα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Πώς φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα

Αν δηλαδή επενδύσεις 1.000€ στο Bitcoin, η τιμή του μελλοντικά αυξηθεί και πουλήσεις για 1.500€, τότε αυτά τα 500€ κέρδος θα φορολογηθούν με 15% (άρα 75€).

Να σημειωθεί επίσης ότι σχετικά με τον ΦΠΑ υπάρχει απόφαση της ΕΕ με την οποία απαλλάσσονται οι συναλλαγές από αυτόν.

Επιπλέον, σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα από τις επιχειρήσεις, έχει εκδοθεί η 104/2018 γνωμάτευση του ΣΛΟΤ με θέμα τη λογιστική παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων, το οποίο καλύπτει:

  • Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (mining)
  • Πώληση κρυπτονομισμάτων
  • Αγορά ή ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως αν και έχουν οριστεί ορισμένοι νόμοι γύρω από το ζήτημα αυτό, πολλές φορές στην Ελλάδα κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς θεωρείται θέμα χρόνο να νομοθετηθεί πιο συγκεκριμένα η φορολογία κρυπτονομισμάτων στη χώρα μας.

Τώρα που γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα γύρω από το θέμα μας, ας δούμε πώς μπορείς να δηλώσεις τα κέρδη από κρυπτονομίσματα ώστε να είσαι νομικά και φορολογικά καλυμμένος.

Πώς να Είσαι Φορολογικά Ασφαλής Όταν Επενδύεις σε Κρυπτονομίσματα

Όπως γνωρίζεις, κάθε φορολογούμενος πολίτης στην Ελλάδα υποχρεούται να κάνει τη φορολογική του δήλωση κάθε χρόνο.

Σε αυτή πρέπει να συμπεριλάβεις όλα τα εισοδήματα που απέκτησες καθώς και από πού προήλθαν αυτά, ώστε να φορολογηθεί το εισόδημά σου αναλόγως.

Έτσι και όταν πρόκειται για κέρδη από κρυπτονομίσματα ή επενδύσεις γενικότερα, αυτά πρέπει να δηλωθούν κατάλληλα.

Συγκεκριμένα:

  • Το ποσό της επένδυσης πρέπει να τοποθετηθεί στον κωδικό 743 της φορολογικής δήλωσης που σχετίζεται με την απόκτηση τίτλων
  • Το συνολικό κεφάλαιο από την πώληση των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό 781
  • Τα κέρδη πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 865, προκειμένου να επιβληθεί ο φόρος 15%

Δηλαδή, αν πάρουμε το ίδιο παράδειγμα με προηγουμένως για την επένδυση των 1.000€ σε Bitcoin, τότε τα 1.000€ θα τοποθετηθούν στον κωδικό 743, τα 1.500€ στον κωδικό 781 και τα 500€ κέρδος στον κωδικό 865.

Με λίγα λόγια, έτσι φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα και αυτός είναι ο τρόπος που τα δηλώνεις στη φορολογική σου δήλωση.

Η διαδικασία της δήλωσης αυτής αποτελεί κάτι άγνωστο για πολλούς ανθρώπους και αναγκάζονται να την αναθέσουν στον λογιστή τους, το οποίο έχει συχνά και σχετικά μεγάλο κόστος.

Όμως, με την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά για Android και iOS μπορείς να κάνεις την φορολογική σου δήλωση μόνος σου από την οθόνη του κινητού σου, γρήγορα και με ασφάλεια.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στα πακέτα του Παρασκευά Φορολογά, να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει και να λύσεις άμεσα τις φορολογικές σου υποχρεώσεις, όπως είναι η φορολογία από τα κέρδη σου από κρυπτονομίσματα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.