ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επίδομα Θέρμανσης: Τι Είναι και Πώς να Υποβάλεις Αίτηση

Το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα επιδόματα στην Ελλάδα και όχι άδικα.

Ιδιαίτερα με τα πρόσφατα συμβάντα και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, το επίδομα αυτό είναι σίγουρα κάτι που σε ενδιαφέρει.

Για τον λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψεις:

Ξεκινώντας, ας δούμε τα βασικά για το επίδομα αυτό.

Τι Είναι το Επίδομα Θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης είναι ένα κρατικό βοήθημα το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση ορισμένων ομάδων πολιτών, όσον αφορά τη θέρμανση του νοικοκυριού τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης αφορά συγκεκριμένες αγορές καυσίμων θέρμανσης οι οποίες είναι οι εξης:

  • Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • Φυσικό αέριο
  • Υγραέριο
  • Καυσόξυλα
  • Βιομάζα
  • Θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αν είσαι δικαιούχος, τότε δικαιούσαι επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Επίσης, οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, η οποία για την προηγούμενη περίοδο ήταν από 01/10/21 έως 31/03/22.

Για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των δήμων και οικισμών, βάσει του υπολογισμού των βαθμοημερών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Πιο συγκεκριμένα, αν είσαι δικαιούχος τότε το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 300€, πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του.

Παρόλα αυτά, το ύψος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100€ και μεγαλύτερο των 750€.

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με το επίδομα θέρμανσης και το ύψος του, ας δούμε αν και πότε το δικαιούσαι.

Ποιοι Δικαιούνται το Επίδομα Θέρμανσης

Για να καθοριστεί αν δικαιούσαι να λάβει το επίδομα θέρμανσης, λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικά κριτήρια:

  • Το εισόδημά σου
  • Η ακίνητη περιουσία σου
Κριτήρια λήψης επιδόματος θέρμανσης

Συγκεκριμένα, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 14.000€ για άγαμους και έως 20.000€ για έγγαμους, ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000€ για κάθε τέκνο.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 23.000€, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Σημείωση: Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Όσον αφορά το δεύτερο κριτήριο για το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογίζεται βάσει του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να ξεπερνά σε αξία το ποσό των 180.000€ για τους άγαμους και των 300.000€ για έγγαμους, μέρη συμφώνου συμβίωσης ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Αν λοιπόν είσαι δικαιούχος του επιδόματος, όταν υποβάλεις την αίτησή σου (τη διαδικασία της οποίας θα αναλύσουμε στη συνέχεια) τότε αυτή θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ.

Πώς να Κάνεις Δήλωση για Επίδομα Θέρμανσης

Για να κάνεις δήλωση για το επίδομα θέρμανσης, πρέπει αρχικά να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, myΘέρμανση.

Ύστερα, μόλις κάνεις είσοδο στην εφαρμογή, επιλέγεις την Υποβολή Αίτησης.

Λήψη επιδόματος θέρμανσης βήμα 1

Στη συνέχεια εισάγεις τους κωδικούς σου στο TaxisNet στο πεδίο που ανοίγει, ώστε να συνδεθείς με τα ατομικά σου στοιχεία.

Μόλις γίνει η ταυτοποίηση, πρέπει να επιλέξεις τον τύπο της αίτηση που θες να κάνεις:

  • Ως διαχειριστής/εκπρόσωπος πολυκατοικίας
  • Απλή αίτηση
Λήψη επιδόματος θέρμανσης βήμα 2

Στην επόμενη σελίδα κάνεις κλικ στην επιλογή Συμπλήρωση Αίτησης για να υποβάλεις τη δήλωσή σου, ή μπορείς απλά να δεις την εξέλιξη των αιτήσεων που έχεις υποβάλει ήδη.

Λήψη επιδόματος θέρμανσης βήμα 3

Ύστερα συμπληρώνεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως την επιφάνεια του ακινήτου σου σε τ.μ., αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη, το είδος του καυσίμου, το ΑΦΜ σου, και διάφορα άλλα.

Αφού ολοκληρώσεις την υποβολή, θα εμφανιστεί άμεσα το αποτέλεσμα, με την ενημέρωση εάν εγκρίθηκε ή όχι το αίτημά σου, καθώς και την αιτιολογία σε περίπτωση απόρριψης.

Λήψη επιδόματος θέρμανσης βήμα 4

Με λίγα λόγια, αυτή είναι η διαδικασία αίτησης του επιδόματος θέρμανσης.

Εφόσον λάβεις θετική απάντηση, αναμένεις την κατάθεση στον λογαριασμό που έχεις δηλώσει.

Προσοχή: Τα παραστατικά των αγορών σου πρέπει να τα ανεβασεις στο πεδίο “Τα Παραστατικά μου”, εκτός και αν επιλέξεις να καταναλώσεις πετρέλαιο θέρμανσης όπου η ταυτοποίηση των στοιχείων γίνεται αυτόματα.

Συνοψίζοντας

Με λίγα λόγια, είδαμε τι είναι το επίδομα θέρμανσης, αν το δικαιούσαι, καθώς και πώς να υποβάλεις αίτηση για αυτό.

Πολλές φορές η σωστή ενημέρωση και επιτυχημένη υποβολή μιας δήλωσης απαιτεί τη βοήθεια του λογιστή μας, όμως με την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά λαμβάνεις αυτόματα ειδοποίηση για όλα τα επιδόματα που μπορεί να δικαιούσαι.

Επίσης, έχεις ένα ψηφιακό αρχείο όλων των δηλώσεών σου και μπορείς να λύσεις κάθε σου φορολογική υποχρέωση μέσα από την οθόνη του κινητού σου.

Ενημερώσου για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.