ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Έσοδα από Affiliate Marketing στην Ελλάδα: Πώς Φορολογούνται;

Εάν ψάχνεις τρόπους να συμπληρώσεις το εισόδημά σου, επενδύοντας τον ελάχιστο χρόνο και ποσό, ίσως έχεις αναλογιστεί την εναλλακτική του affiliate marketing.

Για το λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θα δούμε

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μία επεξήγηση του τι είναι το affiliate marketing.

Τι Είναι το Affiliate Marketing;

Το affiliate marketing αποτελεί μία εναλλακτική πηγή απόκτησης παθητικού εισοδήματος, όπου ένα άτομο προωθεί προϊόντα μιας επιχείρησης σε πελατειακό κοινό και η επιχείρηση, με τη σειρά της, καταβάλει προμήθεια (commission) για κάθε πώληση του προϊόντος της.

Αναφερόμαστε, επομένως, σε μία τριμερή σχέση ανάμεσα στους εξής παράγοντες

  • Την επιχείρηση που παράγει τα προϊόντα (merchant)
  • Το άτομο που προωθεί τα προϊόντα της επιχείρησης (affiliate) και
  • Τον πελάτη (client).

Η προώθηση μέσω affiliate marketing πραγματοποιείται μέσω των λεγόμενων affiliate links με τον εξής τρόπο.

Συνήθως, ο affiliate τηρεί κάποιο λογαριασμό social media (Instagram, TikTok, YouTube, κ.ά.) ή προσωπικό blog, όπου αναρτά δημοσίευση που σχετίζεται με το προϊόν και περιλαμβάνει ειδικό link URL που του έχει προμηθεύσει ο merchant του προϊόντος. Με κάθε χρήση του link από τους πελάτες, ο affiliate δέχεται την ανάλογη προμήθεια ως αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών προώθησης που προσέφερε.

Η είσοδος σε συνεργασίες affiliate marketing αποτελεί μία εύκολη διαδικασία, καθώς αρκεί η τήρηση λογαριασμού σε κάποιο media ή blog, η ύπαρξη κοινού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πελατειακή βάση και η συμβατότητα του προϊόντος με το περιεχόμενο του media ή blog του affiliate.

Έτσι, ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει ως affiliate απλώς “παραχωρώντας” ένα κομμάτι χώρου από το περιεχόμενό του στην προώθηση του προϊόντος, χωρίς επιπλέον κόστος.

Ωστόσο, ας δουμε στο σημείο αυτό στο πώς φορολογούνται οι affiliates από τη δραστηριότητά τους.

Πώς Φορολογούνται τα Έσοδα από Affiliate Marketing;

Για τη φορολογία των εσόδων από affiliate marketing δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει ο κάθε affiliate να δραστηριοποιηθεί, δηλαδή από το εάν θα δραστηριοποιηθεί ως ιδιώτης, στο πλαίσιο επιχείρησης ή εταιρείας.

Ως ατομικό εισόδημα

Εάν δραστηριοποιείσαι ως ιδιώτης, τότε τα έσοδά σου από το affiliate marketing φορολογούνται ως ατομικό εισόδημα.

Ειδικότερα, εάν η δραστηριότητα σου στο affiliate marketing δεν είναι τόσο συχνή ώστε να λαμβάνεις μεγάλο κέρδος, η φορολογική της μεταχείριση της είναι εκείνη της περιστασιακής ή ευκαιριακής απασχόλησης.

Δηλαδή, υπό τις προϋποθέσεις ότι 

  • Το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000€ ετησίως,
  • Το τεκμαρτό δεν ξεπερνά τα 9.500€ ετησίως και 
  • Δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα

τα έσοδα από affiliate marketing ακολουθούν τη φορολογία εισοδήματος από μισθωτή εργασία. 

Πίνακας Φορολογίας Εισοδήματος

Επομένως, για τα ποσά έως 6.000€ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 9% και οι αντίστοιχες μειώσεις φόρου εισοδήματος κατά 777€ ή και παραπάνω, αναλόγως των εξαρτημένων μελών.

Ωστόσο, εάν το affiliate marketing σου αποδίδει παραπάνω κέρδη, τα υπερβάλλοντα ποσά θεωρούνται έσοδα από ατομική επιχειρηματική  δραστηριότητα και ακολουθείται και πάλι η φορολογία εισοδήματος από μισθωτή εργασία, χωρίς όμως τις μειώσεις στο φόρο εισοδήματος.

Ως ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

Εάν, από την άλλη, έχεις κάνει έναρξη επιτηδεύματος, τα έσοδα από affiliate marketing λογίζονται ως έσοδα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ακολουθώντας τους φορολογικούς συντελεστές μισθωτής εργασίας που είδαμε παραπάνω, χωρίς τις μειώσεις φόρου εισοδήματος.

Φορολογία Ατομικών Επιχειρήσεων

Όταν τα έσοδα αυτά δεν υπερβαίνουν τα 10.000€ ετησίως κατά τα τρία πρώτα έτη, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου (9%) μειώνεται κατά 50% για τα έτη αυτά.

Επομένως, τα έσοδα από affiliate marketing μπορούν να φορολογηθούν

α. με 4,5% κατά τα τρία πρώτα έτη, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 10.000€ ετησίως, και κανονικά για τα επόμενα ή

β. κανονικά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, εφόσον τα έσοδα υπερβαίνουν τα 10.000€ ετησίως κατά τα τρία πρώτα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ατομικές επιχειρήσεις υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου στο 50% κατά τα τρία πρώτα έτη και στο 55% για τα επόμενα.

Ως εταιρικά έσοδα

Αντιθέτως, όταν συστήνεις εταιρεία η οποία εμφανίζεται ως λήπτης των εσόδων από affiliate marketing εφαρμόζεται η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Έτσι, σε περίπτωση σύστασης Ομόρρυθμης, Ετερόρρυθμης, ΑΕ, ΕΠΕ ή ΙΚΕ τα έσοδα από affiliate marketing φορολογούνται σταθερά με συντελεστή 22%, ενώ επιβάλλεται προκαταβολή φόρου στο 50% κατά τα τρία πρώτα έτη και στο 80% για τα επόμενα.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις κεφαλαιουχικές εταιρίες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) επιβάλλεται και 5% παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων.

Ας δούμε, τώρα, πώς μπορείς να συμπεριλάβεις τα έσοδα από affiliate marketing στη φορολογική δήλωσή σου.

Πώς να Δηλώσεις τα Έσοδα που Αποκτάς από το Affiliate Marketing

Σε περίπτωση που αποκτάς έσοδα μέσω affiliate marketing ως ιδιώτης, η δήλωση των εσόδων σου γίνεται μέσω του εντύπου φορολογικής δήλωσης Ε1, όπου περιλαμβάνεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται όπως είδαμε παραπάνω.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που έχεις κάνει έναρξη επιτηδεύματος/ατομικής επιχείρησης, οφείλεις να περιλάβεις τα έσοδα από affiliate marketing στις οικονομικές καταστάσεις του Ε3.

Τέλος, για τις εταιρίες, τα έσοδά σου θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ν που αφορά τα νομικά πρόσωπα και οντότητες.

Συνοψίζοντας

Αν και το affiliate marketing αποτελεί έναν εύκολο τρόπο απόκτησης συμπληρωματικού εισοδήματος, απαιτείται προσοχή ως προς το με ποιον τρόπο σε συμφέρει φορολογικά να δραστηριοποιηθείς ως affiliate.

Για το λόγο αυτό, ο Παρασκευάς Φορολογάς προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη την πορεία οργάνωσης των φορολογικών σου υποχρεώσεων, καθώς και υπηρεσίες υποβολής δηλώσεων για την πληρέστερη διευκόλυνσή σου.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά, ενημερώσου για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να ενημερωθείς για τις λύσεις που σε ωφελούν!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.