ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Πώς Γίνεται η Μεταβίβαση Αυτοκινήτου: Οδηγός Βήμα-Βήμα

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που αν και σχετικά απλή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, είτε είσαι πωλητής, είτε αγοραστής.

Όπως πάντα λοιπόν, θα εξηγήσουμε τα πράγματα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται και συγκεκριμένα θα δούμε:

Καθώς και πολλά ακόμα.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά.

Τι Είναι η Μεταβίβαση Αυτοκινήτου και Πώς Γίνεται

Με απλά λόγια, η μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι η διαδικασία όπου ένα όχημα μεταβιβάζεται, ή αλλιώς πωλείται, από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο.

Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνει μάλιστα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αυτή, όπως ακριβώς στην μεταβίβαση ακινήτου

Ένας λόγος που η μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι σημαντική, είναι επειδή πρέπει να υπολογιστούν τα τέλη μεταβίβασης της άδειας κυκλοφορίας και φυσικά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, με σκοπό να πουληθεί ένα όχημα ΙΧ.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει:

  • Ο πωλητής και ο αγοραστής να είναι φυσικά πρόσωπα
  • Να μεταβιβάζεται το 100% της κυριότητας του ΙΧ 
  • Να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας
  • Να υπάρχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ σε ισχύ
  • Να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας του οχήματος
  • Να μην υπάρχει καταχωρημένος στην άδεια κυκλοφορίας κάποιος από τους κωδικούς παρατηρήσεων
  • Να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το εν λόγω όχημα (επιβατικό ή δίκυκλο)

Το θετικό είναι ότι, σε αντίθεση με παλαιότερα, η διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου κάνεις είσοδο με τα στοιχεία του Taxisnet.

Ύστερα επιλέγεις το όχημα αποκλειστικής κατοχής που θέλεις να μεταβιβάσεις, καθώς και τη διεύθυνση μεταφορών της περιφέρειας που θα σταλεί η αίτηση, και καταχωρείται το ΑΦΜ του αγοραστή.

Στη συνέχεια ο αγοραστής θα λάβει SMS και email για να αποδεχτεί τη συναλλαγή και να δηλώσει αν θα παραλάβει ο ίδιος ή εκπρόσωπός του την νέα άδεια κυκλοφορίας.

Το επόμενο βήμα είναι και οι δύο πλευρές να λάβουν αυτόματα στη Θυρίδα Πολίτη τη βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.

Σημείωση: Με τη βεβαίωση αυτή ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί και να ασφαλίζει το εν λόγω όχημα για διάστημα 30 ημερών.

Τώρα που είδαμε ορισμένα πράγματα για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου, πάμε να δούμε τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί.

Τι Δικαιολογητικά Χρειάζονται για τη Μεταβίβαση Αυτοκινήτου 

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης αυτοκινήτου είναι τα εξης:

  • Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ
  • Άδεια κυκλοφορίας ΙΧ
  • Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος
  • ΑΦΜ αγοραστή
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή και πωλητή
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ
  • Πράξη εξόφλησης από την τράπεζα ή την αντιπροσωπεία
  • Αποδεικτικά-παράβολα από την τράπεζα

Όπως αναφέραμε, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει τόσο ηλεκτρονικά, αλλά ακόμα και αυτοπροσώπως με κατάθεση των δικαιολογητικών στο αρμόδιο ΚΕΠ.

Βέβαια, τα οφέλη της ηλεκτρονικής αίτησης είναι περισσότερα καθώς η συλλογή και ο έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται αυτόματα, δεν χρειάζεται φυσική παρουσία, και φυσικά υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία αφού ο εν λόγω αγοραστής έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι πως για να μεταβιβαστεί ένα όχημα υπάρχουν και τα ανάλογα κόστη που το συνοδεύουν.

Ποια Είναι τα Κόστη Μεταβίβασης Αυτοκινήτου;

Για να υπολογιστούν τα κόστη μεταβίβασης ενός αυτοκινήτου πρέπει να λάβεις υπόψη σου δύο βασικούς παράγοντες:

  1. Το τέλος άδειας
  2. Το τέλος μεταβίβασης

Αρχικά, το τέλος της άδειας ανέρχεται στα 75€, ενώ το τέλος μεταβίβασης καθορίζεται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα.

Συγκεκριμένα, ισχύει η εξης κλίμακα:

Αν όμως πρόκειται για μεταβίβαση αυτοκινήτων από εταιρείες, τότε το κόστος καθορίζεται μόνο από το τέλος της άδειας.

Με Λίγα Λόγια

Είδαμε λοιπόν τι είναι η μεταβίβαση αυτοκινήτου, τι δικαιολογητικά απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή, καθώς και ποια κόστη τη συνοδεύουν.

Σε γενικές γραμμές, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οχημάτων στην Ελλάδα είναι αρκετές, είτε πρόκειται για μεταβίβαση αυτοκινήτου, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Είναι επομένως δύσκολο να μπορείς να θυμάσαι πάντα τι και πότε πρέπει να πληρώσεις κάτι.

Για τον λόγο αυτό, με την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά μπορείς να πληρώσεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις εύκολα και γρήγορα, καθώς και να λαμβάνεις ειδοποίηση στο κινητό σου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Αν λοιπόν θες τα παραπάνω, καθώς και πολλά ακόμα, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή για Android ή iOS, αλλά και να δεις ποιο από τα πακέτα σου ταιριάζει.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.