ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογική Δήλωση – Ο απόλυτος οδηγός

Φορολογική Δήλωση

Η Φορολογική Δήλωση μπορεί να είναι μία αρκετά αγχωτική αλλά και πολλές φορές χρονοβόρα διαδικασία.

Παρόλα αυτά, η σωστή ενημέρωση και η γνώση είναι πάντα ένας καλός σύμμαχος. 

Για αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε τον απόλυτο οδηγό ο οποίος θα σε βοηθήσει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

 • Φορολογική Δήλωση – Τι είναι;
 • Ποιοι Πρέπει να την Κάνουν;
 • Πότε την υποβάλλουμε;
 • Ποια είναι η Προθεσμία της;
 • Δήλωση Ανηλίκων
 • Δήλωση φοιτητών
 • Πότε υποβάλλω Μηδενική Δήλωση;
 • Τι είναι το Ε9;
 • Τι είναι το Έντυπο Ν;
 • Πως κάνω Δήλωση Online;

Φορολογική Δήλωση – Τι είναι;

Η φορολογική δήλωση είναι ένα ετήσιο ηλεκτρονικό έγγραφο που υποβάλλει ένα φυσικό πρόσωπο, στο οποίο καταχωρίζονται όλα τα εισοδήματα που εξέπραξε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Γιατί όμως είναι απαραίτητο αυτό;

Ο σκοπός είναι να ενημερώνεται το κράτος για το ακριβές ποσό που πρέπει να φορολογηθεί κάθε άτομο, βάσει των κανονισμών της φορολογίας εισοδήματος.

Για να μάθεις περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Ποιοι Πρέπει να Κάνουν Φορολογική Δήλωση;

Στην Ελλάδα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, καθώς είναι αναγνωρισμένοι ως φορολογητέοι πολίτες.

Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις όπου δεν απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης. Για παράδειγμα, σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, ενώ τα εξαρτώμενα τέκνα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση των γονιών τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. να είναι κάτω των 25 ετών και να σπουδάζουν).

Πότε υποβάλλουμε Φορολογική Δήλωση;

Πότε, λοιπόν, ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2023;

Η διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων ξεκίνησε ήδη από τις 31 Μαρτίου! Η φετινή έκδοση του φορολογικού εντύπου περιλαμβάνει εκπτώσεις φόρου και ορισμένες αλλαγές.

Το βασικό φορολογικό έντυπο θα παραμείνει αμετάβλητο, με τους ίδιους κωδικούς, για τα περίπου 8.500.000 φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2022.

Αυτή τη χρονιά, το έντυπο Ε3 θα παρουσιάζεται με προσυμπληρωμένα τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν καταχωρηθεί από επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην πλατφόρμα MyData.

Παρόλο που οι κωδικοί θα είναι “ανοιχτοί” και θα υπάρχει η δυνατότητα για διορθώσεις, εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα προσυμπληρωθούν επίσης, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιήσεις.

Φορολογική Δήλωση – Προθεσμία

Συγκεκριμένα, για φέτος, η τελική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου. Δεν έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής σχόλια για πιθανή παράταση, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί παράταση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Την προηγούμενη χρονιά, είχε ανακοινωθεί παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ο συνολικός φόρος θα καταβληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση προγραμματισμένη να εξοφληθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν τον συνολικό φόρο τους μέχρι την 31η Ιουλίου, θα έχουν το προνόμιο μιας έκπτωσης 3% επί του συνολικού ποσού.

φορολογικές δηλώσεις

Φορολογική Δήλωση Ανηλίκων

Είναι γεγονός ότι ένας ανήλικος μπορεί να εισπράττει εισόδημα, είτε αυτό προέρχεται από μισθωτή εργασία, από ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στο όνομά του, ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, όπως θα έκανε ένας ενήλικας.

Εντούτοις, είναι λογικό για τους γονείς ή τους κηδεμόνες ανήλικων που έχουν εισόδημα να αναρωτιούνται πώς αυτό πρέπει να δηλωθεί φορολογικά.

Σε αυτό το σημείο θα εξετάσουμε 2 περιπτώσεις σχετικά με τη φορολογική δήλωση ανηλίκων, την περίπτωση που ένας ανήλικος είναι εξαρτώμενο μέλος και την περίπτωση που υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

#1 Ανήλικοι ως εξαρτώμενα μέλη

Για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, ισχύουν οι εξής περιπτώσεις:

Α. Ανήλικα, άγαμα τέκνα μέχρι την ηλικία των 18 ετών,

Β. Τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα), άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία, με αναπηρία τουλάχιστον 67%,

Γ. Αδελφοί/αδελφές (ανήλικοι ή ενήλικες) των φορολογούμενων συζύγων, άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε χηρεία, με αναπηρία τουλάχιστον 67%, και

Δ. Ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, έως τρίτου βαθμού συγγενείς του φορολογούμενου ή του συζύγου.

Για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, το εισόδημα αυτών των ανηλίκων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3.000€ για τις περιπτώσεις Α και Δ, και τα 6.000€ για τις περιπτώσεις Β και Γ.

Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και τα ανήλικα τέκνα θεωρούνται εξαρτώμενα, δεν υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, το εισόδημα των ανήλικων προστίθεται στο εισόδημα του γονέα που έχει τ ην γονική μέριμνα, ή του συζύγου που είναι υπεύθυνος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το εισόδημα του ανήλικου φορολογείται στο όνομα του συγκεκριμένου γονέα ή συζύγου.

#2 Ξεχωριστή Δήλωση Ανηλίκων

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου ένας ανήλικος πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Η πρώτη περίπτωση είναι όταν ο ανήλικος έχει εισόδημα που υπερβαίνει τα 3.000€ ή τα 6.000€, ανάλογα με την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει, και δεν πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί στη δήλωση του γονέα ή του κηδεμόνα του.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ανηλίκους που πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, εάν αυτό προέρχεται από Α) παροχή προσωπικής εργασίας (όπου αυτό επιτρέπεται) ή Β) συντάξεις λόγω θανάτου κάποιου από τους γονείς τους.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη φορολογική δήλωση ανηλίκων, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Φορολογική δήλωση φοιτητών

Όπως είναι λογικό, φορολογική δήλωση χρειάζεται να κάνουν και όσοι είναι φοιτητές. 

Στην περίπτωση που είσαι φοιτητής και ψάχνεις έναν οικονομικό, εύκολο και γρήγορο τρόπο για να συμπληρώσεις τη φορολογική σου δήλωση, τότε δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά. 

Με τον Παρασκευά Φορολογά, μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία σε 2 λεπτά.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Πότε υποβάλλω Μηδενική Φορολογική Δήλωση;

Κάθε άτομο που έχει κατοικία στην Ελλάδα και έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι, οφείλει να υποβάλει φορολογική δήλωση, εάν διαθέτει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Όμοια, οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αν έχουν εισόδημα από πηγές εντός της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τους συζύγους.

Επομένως, όλοι οι παραπάνω πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, το λεγόμενο “μηδενική φορολογική δήλωση”.

Ωστόσο, οι άνω των 18 ετών που είναι εξαρτώμενα μέλη και δεν έχουν υπερβεί την ηλικία των 25, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν μηδενική φορολογική δήλωση, αν:

 • Είναι φοιτητές χωρίς κανένα εισόδημα, είτε πραγματικό είτε τεκμαρτό,
 • Είναι φοιτητές σε στρατιωτική σχολή και δεν έχουν κανένα εισόδημα, είτε πραγματικό είτε τεκμαρτό,
 • Ή, είναι εξαρτώμενα μέλη που δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε ακίνητο ούτε αυτοκίνητο (ιδιωτική χρήση).

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη Μηδενική Φορολογική Δήλωση, διαβάζοντας εδώ.

φορολογική δήλωση

Τι είναι το Ε9;

Το Ε9 είναι ένα φορολογικό έγγραφο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ο οποίος περιέχει λεπτομέρειες για όλες τις ακίνητες περιουσίες που κατέχει ένα άτομο.

Στο συγκεκριμένο έντυπο πρέπει να αναφέρουμε όλα τα ακίνητα που κατέχουμε, όπως κατοικίες, επιχειρηματικούς χώρους, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ., ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται εντός ή εκτός ειδικών ζωνών.

Τι είναι το Έντυπο Ν;

Το Έντυπο Ν είναι το έντυπο το οποίο είναι απαραίτητο για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει να κάνει με την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενός νομικού προσώπου/οντότητας.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το έντυπο Ν, τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις, τις προϋποθέσεις αλλά και τα πρόστιμα, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Πως κάνω Φορολογική Δήλωση Online;

Το να κάνεις τη δήλωση σου online έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα. Πως μπορείς να το καταφέρεις όμως αυτό, και τι συμβαίνει στην περίπτωση που έχεις οποιαδήποτε απορία ή χρειάζεσαι βοήθεια;

Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, καθώς υπάρχει λύση, ο Παρασκευάς Φορολογάς.

Μέσω του app μπορείς να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση online, εύκολα και γρήγορα, ενώ θα έχεις την υποστήριξη μίας ομάδας έμπειρων λογιστών. 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον Παρασκευά Φορολογά και τα πακέτα, διαβάζοντας εδώ.

Παρασκευάς Φορολογάς

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στις Φορολογικές Δηλώσεις και εξετάσαμε τους ορισμούς. 

Συγκεκριμένα μιλήσαμε για το ποιοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση, τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση ανηλίκων αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Επίσης αναφερθήκαμε στην περίπτωση της μηδενικής φορολογικής δήλωσης.

Για να μάθεις περισσότερα για τον Παρασκευά Φορολογά μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ, και να κατεβάσετε την εφαρμογή, από το AppStore ή το PlayStore.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.