ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Ανείσπρακτα Ενοίκια: Πώς να μην Φορολογηθείς (2023)

Εάν είσαι ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου ακινήτου και πρόκειται να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση, ίσως προβληματίζεσαι για το πώς να διαχειριστείς τα ανείσπρακτα ενοίκια, ώστε να μη φορολογηθείς για αυτά.

Για το λόγο αυτό, στο παρόν άρθρο θα δούμε μαζί

  • Τις προϋποθέσεις μη φορολόγησης για τα ανείσπρακτα ενοίκια και
  • Πώς να συμπεριλάβεις τα ανείσπρακτα ενοίκια στη φορολογική σου δήλωση

Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα εξής.

Προϋποθέσεις μη Φορολόγησης για Ανείσπρακτα Ενοίκια

Η διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και οι διάφοροι περιοριστικοί όροι που υπήρξαν, λειτούργησαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, επομένως οι πολίτες της χώρας χρειάζονταν κάθε δυνατή βοήθεια από τη πολιτεία.

Πολλοί άνθρωποι μάλιστα αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ενοίκια των ακινήτων τους, είτε ήταν εμπορικής είτε οικιακής χρήσης, με αποτέλεσμα να ληφθούν κάποια μέτρα βοήθειας, ορισμένα από τα οποία ήταν έκτακτα και άλλα τα οποία υπήρχαν ήδη (όπως αυτό που θα δούμε αμέσως τώρα) να συνεχίσουν να ισχύουν.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ν. 4346/2015, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του.

Σε περίπτωση όμως που προσκομιστούν τα ενοίκια αυτά, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

Ο νόμος φάνηκε ιδιαίτερα βοηθητικός το 2020, όπου ήταν μια δύσκολη οικονομικά περίοδος, και φυσικά δεν έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ.

Ας δούμε τώρα πιο πρακτικά πώς μπορείς να μην φορολογηθείς αν έχεις τυχόν ανείσπρακτα ενοίκια.

Κατά τα προηγούμενα έτη της πανδημίας, για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων αρκούσε η εξώδικη καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή η εξώδικη όχληση για καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.

Α. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχει λάβει χώρα ένα από τα παρακάτω

  • Να έχει εκδοθεί κατά του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου,
  • Να έχει εκδοθεί κατά του μισθωτή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή 
  • Να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Β. Έπειτα, ο εκμισθωτής οφείλει να προσκομίσει ευκρινές αντίγραφο της διαταγής, απόφασης ή αγωγής στην αρμόδια ΔΟΥ πριν πραγματοποιήσει τη φορολογική δήλωσή του.

Γ. Σε περίπτωση, βέβαια, πτώχευσης του μισθωτή, προσκομίζεται αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή που προκύπτει από τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Εφόσον έχουν τηρηθεί τα παραπάνω, ο εκμισθωτής δηλώνει τα ανείσπρακτα ενοίκια κατά τον παρακάτω τρόπο.

Πώς να Δηλώσεις Ανείσπρακτα Ενοίκια Στη Φορολογική Δήλωση

Παρόλο που δεν εφαρμόζεται η φορολογία εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια, αυτά χρειάζεται να συμπεριληφθούν στη φορολογική σου δήλωση.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναγραφούν

  • στη στήλη 16 της 1ης σελίδας του Ε2 και
  • στους κωδικούς 125-126 του πίνακα Δ2 της 3ης σελίδας του Ε1.

Σε περίπτωση που τα ανείσπρακτα ενοίκια δε δηλωθούν κατ’αυτόν τον τρόπο ή δεν πληρωθεί κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω, εφαρμόζεται κανονικά η φορολογία ενοικίων, είτε αυτά αφορούν μακροχρόνιες είτε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως έχουμε ξαναδεί, τα εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων φορολογούνται με:

  • 15% για ποσά από 0 έως 12.000 ευρώ,
  • 35% για ποσά από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
  • 45% για ποσά από 35.001 και άνω.

Τώρα που είδαμε λοιπόν ορισμένα βασικά πράγματα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τι ισχύει για αυτά φορολογικά, ας συνοψίσουμε.

Με Λίγα Λόγια

Συμπερασματικά, αν και η διαδικασία δήλωσης ανείσπρακτων ενοικίων για τη μη φορολόγηση τους εμφανίζεται απλή, απαιτεί την κατάλληλη προσοχή και χρόνο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ορθά και επιτυχώς.

Για το λόγο αυτό, ο Παρασκευάς Φορολογάς προσφέρει ειδική συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη την πορεία της δήλωσής, αλλά και υπηρεσίες υποβολής δηλώσεων για την πληρέστερη διευκόλυνσή σου.Εάν, λοιπόν, επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά, ενημερώσου για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να ενημερωθείς για λύσεις που σε ωφελούν και να πραγματοποιήσεις τις δηλώσεις σου εύκολα και γρήγορα!

Author

Paraskevas

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.