ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Πότε πρέπει να κάνω φορολογική δήλωση πρώτη φορά;

φορολογική δήλωση πρώτη φορά

Αναρωτιέσαι και εσύ για το πότε πρέπει να κάνεις φορολογική δήλωση πρώτη φορά;

Η περίοδος των Φορολογικών Δηλώσεων έφτασε, και όπως είναι φυσικό όλοι μας προσπαθούμε να ενημερωθούμε σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουμε αλλά και το αν τελικά πρέπει να κάνουμε φορολογική δήλωση.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πότε κάποιος πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση πρώτη φορά, και θα εξετάσουμε τις παρακάτω θεματικές:

  • Τι είναι η Φορολογική Δήλωση;
  • Ποτέ πρέπει να κάνω φορολογική δήλωση πρώτη φορά;
  • Κάνε την πρώτη σου φορολογική δήλωση με τον Παρασκευά Φορολογά
  • Ποτέ δεν χρειάζεται να κάνω φορολογική δήλωση;
  • Τι είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή αλλιώς ΑΦΜ;

Τι είναι η Φορολογική Δήλωση;

Προτού απαντήσουμε στο πότε πρέπει να κάνεις φορολογική δήλωση πρώτη φορά, ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά. Ας ορίσουμε λοιπόν ως έννοια τη Φορολογική Δήλωση.

Τι είναι λοιπόν η Φορολογική Δήλωση;

Η φορολογική δήλωση αποτελεί μία ετήσια ηλεκτρονική διαδικασία, όπου τα άτομα καταγράφουν όλα τα εισοδήματα που εξασφάλισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Αυτή εκτελείται με σκοπό την ενημέρωση της κυβέρνησης για το ποσό φόρου που οφείλεται από κάθε πολίτη, με βάση τους κανόνες της φορολογίας εισοδήματος.

Για να μάθεις περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Πότε πρέπει να κάνω Φορολογική Δήλωση για πρώτη φορά;

Ας απαντήσουμε λοιπόν στο βασικό ερώτημα του συγκεκριμένου άρθρου.

Αρχικά οι νέοι οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση πρέπει να εκδώσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Συγκεκριμένα όσοι νέοι έγιναν 18 ετών το 2022 και έχουν να δηλώσουν εισόδημα, ανεξαρτήτως του ποσού του, πραγματικό ή τεκμαρτό, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Για παράδειγμα, ένας νέος θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση ακόμα και αν έχει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του και έχουν πιστωθεί τόκοι από καταθέσεις, ακόμα και για μικρά ποσά σε ευρώ.

Επιπλέον:

Αυτοί που γίνονται 18 ετών εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση αυτή τη χρονιά, εάν:

  • Δεν ζουν πλέον στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους, αλλά διαμένουν σε κτίριο που έχουν ακόμη και μικρή πλήρη ιδιοκτησία ή επικαρπία, ή σε κτίριο που τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς τους ή από ένα φίλο.
  • Έχουν στο όνομά τους οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως δείκτης του τρόπου ζωής τους (π.χ. ιδιοκτησία ΙΧ αυτοκινήτου, σκάφος κλπ).
  • Απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2022 οποιαδήποτε άλλη μορφή εισοδήματος (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ).
  • Ιδρύσαν εντός του 2022 κάποια επιχείρηση με το όνομά τους.
  • Ξεκίνησαν την ασκηση ελεύθερου επαγγέλματος εντός του 2022.

Κάνε την πρώτη σου Φορολογική Δήλωση με τον Παρασκευά Φορολογά

Η πρώτη φορά που πρέπει να κάνεις φορολογική δήλωση μπορεί να σε αγχώσει, και αυτό είναι πολύ φυσικό.

Ήξερες όμως πως υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να κάνεις τη φορολογική δήλωση σου, χωρίς άγχος ή υψηλό κόστος, συμπληρώνοντας την μόλις σε 2 λεπτά;

Ναι, σωστά διάβασες. Η εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις την πρώτη σου φορολογική δήλωση, αποφεύγοντας τα κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στις φορολογικές δηλώσεις, σε πολύ λίγο χρόνο.

Για να μάθεις περισσότερα για τον Παρασκευά Φορολογά, διάβασε εδώ!

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Πότε δεν χρειάζεται να κάνω Φορολογική Δήλωση;

Αφού απαντήσαμε στο πότε πρέπει να κάνεις φορολογική δήλωση πρώτη φορά, ας δούμε και το πότε δεν χρειάζεται.

Εξαιρούμενοι είναι οι νέοι που έγιναν 18 ετών μέσα στο 2022 και δεν είχαν καμία μορφή εισοδήματος, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτες του τρόπου ζωής τους (όπως σπίτι, αυτοκίνητο κλπ.). 

Αυτό ισχύει εφόσον διέμεναν σε σπίτια που ανήκαν στους γονείς τους, άλλους συγγενείς ή φίλους, ή εάν ήταν φοιτητές και λόγω των σπουδών τους νοίκιαζαν κατοικία σε διαφορετική πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Τι είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή αλλιώς ΑΦΜ;

Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι ένας υποχρεωτικός κωδικός που παρέχεται από την εφορία για κάθε άτομο ή οντότητα, λειτουργώντας ως ένα είδος “αναγνωριστικού” τους.

Αυτός ο αριθμός, είτε για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, αποτελείται από εννέα ψηφία και είναι μοναδικός για κάθε πρόσωπο ή οντότητα.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, το πρώτο νούμερο είναι 1, 2, 3 ή 4, ενώ για τα νομικά πρόσωπα, ξεκινά με 7, 8 ή 9.

Για να μάθεις περισσότερα για το ΑΦΜ, αλλά και πως μπορείς να τον εκδόσεις, διάβασε εδώ.

Με λίγα λόγια

Απαντήσαμε στο πότε πρέπει να κάνεις φορολογική δήλωση για πρώτη φορά. Επίσης εξετάσαμε πότε δεν χρειάζεται, τον ορισμό της φορολογικής δήλωσης καθώς και το πόσο εύκολη είναι πλέον η διαδικασία, ειδικά για εσένα που την κάνεις για πρώτη φορά μεσω του app του Παρασκευά Φορολογά!

Για να μάθεις περισσότερα για τον Παρασκευά Φορολογά μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.