ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ (Έννοια, Προθεσμία & Τρόπος Δήλωσης)

δήλωση-ΦΠΑ-2022-Παρασκευάς

Ως νομικά ή φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα, έχουμε όλοι ορισμένες φορολογικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να διευθετούμε σε τακτική βάση, άλλοτε ετήσια και άλλοτε μηνιαία.

Σίγουρα γνωρίζεις για την φορολογική δήλωση για τα φυσικά πρόσωπα, όμως η δήλωση ΦΠΑ είναι άλλη μια υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις στην χώρα μας.

Στο σημερινό οδηγό λοιπόν θα δούμε:

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά.

Τι Είναι ο ΦΠΑ; 

Πριν εμβαθύνουμε στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θεωρούμε καλό να εξηγήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα για τον φόρο αυτό.

Όταν λοιπόν λέμε ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), εννοούμε τον έμμεσο φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο φόρος αυτός επιβαρύνει μόνο τον καταναλωτή τους και όχι την οντότητα που προσφέρει το προϊόν ή την υπηρεσία, η οποία έχει μονάχα την υποχρέωση να αποδώσει το ποσό του ΦΠΑ που εισέπραξε μια ορισμένη περίοδο στο κράτος.

Αν για παράδειγμα ένας καταναλωτής αγοράσει κάτι που κοστίζει για αυτόν 12.4€, η επιχείρηση θα κρατήσει τα 10€ και τα υπόλοιπα 2.4€ θα τα αποδώσει στο κράτος (διότι 10+24% =  2.4).

Σε αντίθεση με άλλα είδη φόρων, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, το ύψος του ΦΠΑ δεν είναι “δυναμικό”, δεν καθορίζεται δηλαδή από την τιμή του αγαθού ή το εισόδημα του καταναλωτή, αλλά πρόκειται για έναν σταθερό φορολογικό συντελεστή.

Στην Ελλάδα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24%, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μειωμένος, όπως σε είδη πρώτης ανάγκης (13%) και σε ορισμένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος (-30%).

Υπάρχει επίσης και ο υπερμειωμένος ΦΠΑ το ύψους του οποίου είναι 6% και εφαρμόζεται σε φάρμακα, βιβλία, ηλεκτρική ενέργεια και άλλα.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα πράγματα για τον ΦΠΑ, όπως την εφαρμογή του σε κάθε στάδιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας για την οποία μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.

Όμως, τώρα λοιπόν που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα, ας μιλήσουμε για τη περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Τι Είναι η Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ; 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, κάθε νομική οντότητα πρέπει να υποβάλει τον ΦΠΑ που εισέπραξε στο κράτος.

Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ λοιπόν είναι η ηλεκτρονική δήλωση που καλείται να υποβάλει μια επιχείρηση, η οποία αναφέρει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες όπως το χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο του ΦΠΑ, αν θα καταβληθεί με δόσεις (σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου), το ΑΦΜ και διάφορα άλλα.

Η δήλωση αυτή αποστέλλεται μέσω του εγγράφου Φ2, το οποίο μοιάζει κάπως έτσι:

Σημείωση: Χρεωστικό ΦΠΑ είναι το ΦΠΑ που χρωστάμε εμείς στο κράτος και θα πρέπει να το πληρώσουμε σε αυτό, ενώ πιστωτικό ΦΠΑ είναι το ΦΠΑ που μας χρωστάει το κράτος.

Σε περίπτωση επιστροφής, το ποσό πρέπει να το καταχωρήσεις στον ΚΑ 503 (Αιτουμενο ποσό για επιστροφής) και να επιλέξεις τουλάχιστον μία Αιτία Επιστροφής από τον ΚΑ 507 (1-5).

Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Το ίδιο ισχύει τόσο για την χρεωστική, όσο και για την μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο μέσω του TAXISnet, όμως κατά παρέκκλιση μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι:

  • Υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους κληρονόμους του θανόντος ο οποίος είναι υποκείμενος στο φόρο
  • Διαπίστωση πραγματικής αδυναμίας υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο μετά από έγκριση του προϊσταμένου της ΔΟΥ για υποκείμενους που χρησιμοποιούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα (όπως για παράδειγμα άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένα με το διαδίκτυο)

Συνοπτικά, αυτή είναι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Αν και εμπεριέχει αρκετές πληροφορίες, τα πράγματα είναι πιο απλά από αυτά που φαίνονται εκ πρώτης όψεως, ειδικά αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία.

Πώς να Κάνεις Δήλωση ΦΠΑ Εύκολα

Όπως αναφέραμε, η δήλωση ΦΠΑ πρέπει να γίνεται από όλα τα νομικά πρόσωπα.

Συνηθίζεται να αναλαμβάνεται από τον λογιστή της εκάστοτε επιχείρησης ή το in-house λογιστήριο, δύναται όμως να γίνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία ή κάποιον άλλον υπεύθυνο, ειδικά αν μιλάμε για μικρότερες επιχειρήσεις όπως οι ατομικές.

Η διαδικασία αυτή λοιπόν μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής του Παρασκευά Φορολογά, όπου η δήλωση ΦΠΑ γίνεται εύκολα και γρήγορα, απο τα μέλη της ομάδας μας! 

Όπως θα δεις στα πακέτα που σου προσφέρει ο Παρασκευάς, πέραν της υποβολής της δήλωσης έχεις:

  • Δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας με λογιστή
  • Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • Ειδοποιήσεις στο κινητό σου για επιδόματα
  • Ειδοποιήσεις στο κινητό σου για οφειλές προς το δημόσιο
  • Αιτήσεις για επιδόματα

Καθώς και πολλά ακόμα, όπως ένα ψηφιακό αρχείο όλων των δηλώσεών σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή για:

Και όλες οι φορολογικές σου υποχρεώσεις θα διευθετούνται πλέον εύκολα και γρήγορα, μέσα από την οθόνη του κινητού σου!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.