ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επικουρική Σύνταξη: Για Ποιους Ισχύει & Πώς Υπολογίζεται

Μέχρι τώρα, έχουμε αναλύσει τι ισχύει με τη σύνταξη γήρατος, τη σύνταξη αναπηρίας και τη σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου (σύνταξη χηρείας).

Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθούμε σε ένα άλλο είδος σύνταξης συμπληρωματικού χαρακτήρα: την επικουρική σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε:

Ας ξεκινήσουμε, επομένως, με έναν σύντομο ορισμό.

Τι Είναι η Επικουρική Σύνταξη;

Επικουρική σύνταξη είναι η σύνταξη που καταβάλλεται παράλληλα προς την κύρια σύνταξη προς ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Όπως ισχύει και με την κύρια, έτσι και η επικουρική υπολογίζεται με βάση τα συντάξιμα εισοδήματα των πρώην εργαζομένων, ακολουθώντας, όμως, διαφορετική μέθοδο υπολογισμού, την οποία θα δούμε στη συνέχεια.

Αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάθεση της επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους είναι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ή/και  το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επικουρικής σύνταξης σε κάθε περίπτωση.

Ποιοι Δικαιούνται την Επικουρική Σύνταξη;

Επικουρική σύνταξη δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ κατέβαλαν επιπλέον εισφορές επικουρικής σύνταξης στο διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν είτε στο ΕΤΕΑΕΠ (τέως ΕΤΕΑΜ) είτε στο ΤΕΚΑ.

Βέβαια, η επικουρική σύνταξη χορηγείται, μόνο εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις για την απονομή κύριας σύνταξης ανά κατηγορία συνταξιούχων.

Έτσι, για την απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, για την επικουρική σύνταξη χηρείας εκείνες της κύριας σύνταξης χηρείας και για την επικουρική σύνταξη αναπηρίας εκείνες της κύριας σύνταξης αναπηρίας.

Τις επιμέρους προϋποθέσεις για κάθε κατηγορία μπορείς να τις βρεις σε προηγούμενα άρθρα του Παρασκευά Φορολογά και, ειδικότερα,

  • για τις προϋποθέσεις κύριας σύνταξης λόγω γήρατος εδώ,
  • για τις προϋποθέσεις κύριας σύνταξης χηρείας εδώ,
  • για τις προϋποθέσεις κύριας σύνταξης αναπηρίας εδώ.

Αυτό στο οποίο διαφοροποιείται, όμως, η επικουρική σύνταξη από την κύρια σύνταξη είναι ο τρόπος υπολογισμού της, τον οποίο και αναλύουμε παρακάτω.

Πώς Υπολογίζεται η Επικουρική Σύνταξη;

Η επικουρική σύνταξη ακολουθεί έναν σύνθετο τρόπο υπολογισμού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τον κάθε δικαιούχο να εκτιμήσει εκ των προτέρων το ποσό που θα λάβει.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται ειδική ράντα, δηλαδή ειδική ακολουθία χρηματικών ποσών που λήγουν σε χρονικά διαστήματα ίσης απόστασης υπό τη μορφή εξίσωσης.

Α. Έτσι, για τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από την 1.1.2013 ισχύει το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης με την εφαρμογή ράντας, όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 17537/989/06.05.2020:

Επικουρική Σύνταξη: Ράντα Υπολογισμού Υ.Α. 17537/989/06.05.2020
Επικουρική Σύνταξη: Ράντα Υπολογισμού Υ.Α. 17537/989/06.05.2020

Ωστόσο, οι όροι της ράντας διαφοροποιούνται αναλόγως της κατηγορίας σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), με αποτέλεσμα προκύπτει κάθε φορά ειδική ράντα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για την εκάστοτε κατηγορία.

Β. Αντιθέτως, για τους ασφαλισμένους πριν από την 1.1.2013 εφαρμόζεται ένα μικρό σύστημα υπολογισμού το οποίο έχει ως εξής:

  • Για το χρόνο ασφάλισης έως τις 31.12.2014, η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τύπου:
    έτη ασφάλισης x 0,45% x συντάξιμες αποδοχές, ενώ
  • Για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015, η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται βάσει του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης με εφαρμογή της ράντας που είδαμε παραπάνω.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι, εάν κάποιος δικαιούχος κατέβαλε εισφορές επικουρικής σύνταξης και στο ΕΤΕΑΕΠ και στο ΤΕΚΑ, λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές και στους δύο φορείς αθροιστικά, προκειμένου να καθοριστεί το τελικό ποσό της σύνταξης.

Έχοντας δει, λοιπόν, ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για την επικουρική σύνταξη – δηλαδή, τι είναι, ποιοι τη δικαιούνται και πώς υπολογίζεται – ας προχωρήσουμε σε ένα τελευταίο κομμάτι: πώς μπορείς να κάνεις την αίτησή σου για την επικουρική σύνταξη, σε περίπτωση που είσαι δικαιούχος.

Πώς να Κάνεις την Αίτησή σου για την Επικουρική Σύνταξη Βήμα-Βήμα

Η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης του e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα,

  1. Με την επίσκεψή σου στη σελίδα, επιλέγεις την ένδειξη “Είσοδος στην Υπηρεσία”.
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  1. Έπειτα, ανακατευθύνεσαι σε μία σελίδα όπου ζητούνται το όνομα χρήστη και ο κωδικός TAXISnet.
  2. Με τη συμπλήρωση των παραπάνω διαπιστευτηρίων, καλείσαι να συμπληρώσεις το ΑΜΚΑ σου, ενώ το ΑΦΜ σου συμπληρώνεται αυτόματα.
  3. Κατόπιν, βρίσκεσαι στην ιστοσελίδα της Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης “ΑΤΛΑΣ”, όπου μπορείς να επιλέξεις μεταξύ των ενδείξεων
  • “Επικουρική Σύνταξη Γήρατος”,
  • “Επικουρική Σύνταξη Αναπηρίας” ή
  • “Επικουρική Σύνταξη Λόγω Θανάτου Ασφαλισμένου”
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  1. Στο επόμενο παράθυρο, κάτω από τον τίτλο “Αιτήσεις e-ΕΦΚΑ Επικουρικής” στα αριστερά, επιλέγεις και πάλι μεταξύ των ενδείξεων
  • “Απονομής Επικουρικής Σύνταξης Γήρατος”,
  • “Απονομής Επικουρική Σύνταξης Λόγω Αναπηρίας” ή
  • “Απονομής Επικουρικής Σύνταξης Λόγω Θανάτου Ασφαλισμένου”

αναλόγως της περίπτωσης που σε αφορά.

Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  1. Μετέπειτα, οποιαδήποτε ένδειξη και αν ακολουθήσεις, επιλέγεις την ένδειξη “+Νέα”.
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  1. Ανακατευθύνεσαι, λοιπόν, στην τελική φόρμα της αίτησης όπου σου ζητούνται τα στοιχεία από 1 έως 9 ή από 1 έως 10, όπως φαίνεται παρακάτω:
  • Για την Επικουρική Σύνταξη Γήρατος:
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  • Για την Επικουρική Σύνταξη Λόγω Αναπηρίας:
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  • Για την Επικουρική Σύνταξη Λόγω Θανάτου Ασφαλισμένου:
Επικουρική Σύνταξη: Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω e-ΕΦΚΑ
  1. Τέλος, μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, μπορείς να επιλέξεις την ένδειξη “Αποθήκευση” προκειμένου να αποθηκεύσεις προσωρινά την αίτηση στην κατάσταση που βρίσκεται πριν την οριστική υποβολή της ή την ένδειξη “Υποβολή” για την τελική υποβολή της.

Προσοχή: Με την τελική της υποβολή, η αίτηση δεν μπορεί να τροποποιηθεί ηλεκτρονικώς εκ των υστέρων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ως προς τη συμπλήρωση και την ακρίβεια των υποβληθέντων στοιχείων.

Σε περίπτωση, τώρα, που η αίτηση γίνει αποδεκτή, τότε η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται μηνιαίως βάσει της ράντας που αναφέραμε παραπάνω και εφόσον συνεχίζουν να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Με Λίγα Λόγια

Είδαμε, λοιπόν, τι είναι η επικουρική σύνταξη, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται και πώς πραγματοποιείται η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης.

Ειδικά ως προς το κομμάτι της αίτησης, η συγκέντρωση και συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με την κατάλληλη προσοχή, ώστε η αίτηση να υποβληθεί σωστά και επιτυχώς.

Για το λόγο αυτό, στον Παρασκευά Φορολογά, σε υποστηρίζουμε σε κάθε στάδιο των αιτήσεων για παροχές – όπως είναι η επικουρική σύνταξη– και επιδόματα, μέσω online λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, αλλά και υπηρεσιών εκπροσώπησης σε δημόσιους φορείς.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείς να γνωρίσεις την υποστήριξη του ΠΦ, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις το το ΠΦ app για Android ή iOS ή να επικοινωνήσεις μαζί μας, προκειμένου να πραγματοποιείς όλες τις αιτήσεις σου εύκολα και γρήγορα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.