ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: Πότε Απαιτείται & Πώς Εκδίδεται

Πσρασκευάς Φορολογάς - Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Αν είσαι κάτοχος κάποιας ακίνητης περιουσίας και σκέφτεσαι να μισθώσεις ή να πουλήσεις το ακίνητό σου, τότε καλό είναι να γνωρίζεις προκαταβολικά τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό, πριν προχωρήσεις με τις ανάλογες διαδικασίες πώλησης ή σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου.

Άλλωστε, το ενεργειακό πιστοποιητικό περιλαμβάνεται και στην ηλεκτρονική ταυτότητα ενός ακινήτου, έναν ψηφιακό φάκελο με όλα τα σημαντικά στοιχεία για ένα ακίνητο.

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα μιλήσουμε για τις εξής θεματικές:

    • Τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό

    • Πότε είναι απαραίτητο

    • Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Ας αρχίσουμε με έναν ορισμό.

Τι Είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό ή πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των ακινήτων σε ενεργειακές κατηγορίες (κλάσεις) και έχει διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου πριν παρέλθει η δεκαετία, οπότε η ισχύς του λήγει με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό αναγράφει την εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση ενέργειας του ακινήτου, η οποία σχετίζεται και με το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού.

Άλλωστε, η τιμή της θέρμανσης και της ενέργειας γενικότερα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για αυτό και οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στην αντίστοιχη καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης.

Η κατάταξη των ακινήτων πραγματοποιείται σε μια κλίμακα από το Α μέχρι το Η, που απεικονίζει την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου ή της εκάστοτε κτιριακής μονάδας και εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η ποιότητα κουφωμάτων, ο φωτισμός και η παλαιότητα του κτιρίου.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί μόνο από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ελέγχουν το κτίριο, κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις και κάνουν συστάσεις για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Συνεπώς, το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εξής λόγους:

      Βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης στο ακίνητο, με τη πραγματοποίηση των κατάλληλων αναβαθμίσεων στην ενεργειακή του κατάσταση.

      Εξοικονόμηση χρημάτων από λογαριασμούς ενέργειας με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

      Διευκόλυνση εύρεσης πιθανού επενδυτή στην περίπτωση πώλησης του ακινήτου, χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις.

      Διευκόλυνση εύρεσης ενοικιαστή στην περίπτωση μακροχρόνιας ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιας και ανάλογα με την ενεργειακή κλάση, ενισχύεται η αξιοπιστία και εν τέλει η συνολική αξία του ακινήτου.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν, βλέποντας πότε είναι απαραίτητο το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Πότε Είναι Απαραίτητο το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο στις εξής περιπτώσεις:

      Όταν γίνεται μίσθωση ενός τμήματος (πχ στη περίπτωση ενοικίασης διαμερίσματος) ή ολόκληρου του κτιρίου.

      Όταν πραγματοποιείται πώληση ενός τμήματος ή ολόκληρου του κτιρίου.

      Όταν γίνεται ανάρτηση μιας αγγελίας για μίσθωση ή πώληση ενός ακινήτου είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

      Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης κατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον.

      Για τα δημόσια κτίρια

      Με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινισμένου κτιρίου.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες κτιρίων για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού. 

Εξαίρεση αποτελούν τα ακίνητα που έχουν χρήση ως: βιοτεχνίες, βιομηχανίες, αποθήκες, πάρκινγκ, πρατήρια υγρών καυσίμων, εργαστήρια, μνημεία, αγροτικές υποδομές, χώροι λατρείας και κτίρια με προσωρινή χρήση για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών.

Αφού εξετάσαμε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι υποχρεωτική η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού, ας δούμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή του.

Τι Δικαιολογητικά Χρειάζονται για την Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού;

Τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι τα ακόλουθα:

  1. Τίτλος Ιδιοκτησίας (συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή Ε9 ή γονική παροχή).
  2. Αριθμός Οικοδομικής Αδείας για κατοικίες που χτίστηκαν μετά την 01/03/1983.
  3. Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/ Σκαρίφημα ακινήτου). Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης της κάτοψης, υπάρχει δυνατότητα για τον σχεδιασμό σκαριφήματος από τον επιθεωρητή.
  4. Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου αξίας 5 € από την υπηρεσία TAXIS με κωδικό 8012 με τους κωδικούς του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
  5. Φύλλο συντήρησης λέβητα και αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο κτηματολόγιο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ, προβλέπεται πρόστιμο σε βάρος του υπόχρεου, από 1000 έως και 10.000 ευρώ.

Με Λίγα Λόγια

Συνολικά, μιλήσαμε για το τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό, πότε είναι απαραίτητο καθώς και τι δικαιολογητικά χρειάζονται.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, πέρα από τους φόρους που καταβάλει όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, καλό είναι να είναι έγκυρα ενημερωμένος για το ενεργειακό πιστοποιητικό και τις ανάλογες υποχρεώσεις του προκειμένου να αποφύγει την καταβολή κάποιου προστίμου.

 

Εάν είσαι ιδιοκτήτης και επιθυμείς να προβείς σε μίσθωση ή πώληση του ακινήτου σου ή να επιλύσεις οποιοδήποτε άλλο φορολογικό ζήτημα, επικοινώνησε μαζί μας ή κατέβασε την εφαρμογή για Android ή iOS!

Author

Paraskevas

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.