ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογική Δήλωση για Επενδυτές – Αναλυτικός Οδηγός

Φορολογική Δήλωση για επενδυτές

Είσαι επενδυτής και θες να κάνεις φορολογική δήλωση;

Επενδύεις σε μετοχές, ομόλογα, etfs, κρυπτονομίσματα και αμοιβαία κεφάλαια; Θες να μάθεις τι ισχύει με τη φορολογία τους; Τότε το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσένα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Τι είναι οι μετοχές;
  • Ποιες Μετοχές φορολογούνται;
  • Φορολογία Πώλησης Μετοχών 
  • Εισόδημα από μέρισμα ή υπεραξία μετοχών από Αμερικάνικο Χρηματιστήριο
  • Τι είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;
  • Πως φορολογείται το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;
  • Τι είναι τα Κρυπτονομίσματα;
  • Πως φορολογούνται τα Κρυπτονομίσματα;
  • Τι είναι τα ETFs;
  • Πως φορολογούνται τα ETFs;
  • Τί είναι τα ομόλογα;;
  • Πως φορολογούνται τα ομόλογα
  • Σχετικά με τα NFTs

Τι είναι οι μετοχές;

Μετοχές είναι είδη τίτλων που εκδίδει μια επιχείρηση με σκοπό την εξασφάλιση κεφαλαίου από τους επενδυτές που τις αγοράζουν.

Κάθε εταιρεία διαθέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών, οι οποίες αποτελούν την ολότητα της επιχείρησης.

Όταν κάποιος προβαίνει στην αγορά τέτοιων μετοχών, ουσιαστικά επενδύει και συμμετέχει, ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που αγόρασε, στα κέρδη της εταιρίας. Το ποσοστό αυτός της συμμετοχής καθορίζεται από τον συνολικό αριθμό των μετοχών της εταιρίας.

Ποιες μετοχές φορολογούνται;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι μετοχές συνήθως φορολογούνται όταν μεταφέρονται από ένα άτομο (είτε φυσικό είτε νομικό) σε κάποιον άλλον.

Με αυτόν τον τρόπο, ο φόρος δεν εφαρμόζεται μόνο στην κατοχή της μετοχής, αλλά και στη μεταφορά της, καθώς και στο ενδεχόμενο κέρδος που απορρέει από αυτήν την πράξη.

Επιπρόσθετα, δεν είναι απαραίτητο η πώληση ή η μεταφορά της μετοχής να πραγματοποιηθεί εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Ωστόσο, η φορολογία των μετοχών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το εάν οι μετοχές που μεταβιβάζονται είναι καταχωρημένες σε ελληνική αγορά ή/και σε άλλες αγορές.

Ας εξετάσουμε λοιπόν πιο λεπτομερώς τους δύο τρόπους φορολογίας των μετοχών.

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα για τις Μετοχές διάβασε εδώ.

Φορολογία Πώλησης Μετοχών

Ο φόρος που προκύπτει από την πώληση μετοχών είναι ίσος με το

0,2% της τιμής πώλησης των μετοχών και εφαρμόζεται στις μετοχές που:

Είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό και οι πωλητές είναι φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα ή εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Ως τιμή πώλησης θεωρείται αυτή που εμφανίζεται στα αποδεικτικά στοιχεία της συναλλαγής ή η τιμή κλεισίματος της μετοχής, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί προηγούμενη καταχώριση.

Αν ισχύει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε το ποιος πουλάει τη μετοχή (η υπηκοότητα, η κατοικία, η έδρα, ο τόπος συναλλαγής κ.λπ.) δεν επηρεάζει την εφαρμογή του φόρου πώλησης.

Φορολογία Μετοχών

Εισόδημα από μέρισμα ή υπεραξία μετοχών από Αμερικάνικο Χρηματιστήριο

Σχετικά με τα Μερίσματα 

Αρχικά, όπως αναφέρεται στην αμερικανική φορολογική νομοθεσία, ένα ξένο πρόσωπο υπόκειται γενικά σε φορολόγηση 30% για εισοδήματα που προέρχονται από πηγές εντός των ΗΠΑ. Επομένως, τα μερίσματα που διανέμονται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ φορολογούνται κατ’ αρχήν με 30% και στη συνέχεια καταλήγουν στον επενδυτή/μέτοχο.

Συγκεκριμένα, αλλοδαποί μη κάτοικοι ΗΠΑ υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 30% επί των μερισμάτων που καταβάλλουν οι αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο, εξαιρούνται από τον φόρο αυτό εάν τα μερίσματα καταβάλλονται από αλλοδαπές εταιρείες ή είναι μερίσματα που σχετίζονται με τόκους ή μερίσματα από βραχυπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1950. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, ισχύουν τα εξής για πληρωμές από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα:

  • Μερίσματα: 30% (όπως αναφέραμε προηγουμένως)
  • Τόκοι: 0%
  • Πνευματικά δικαιώματα: 0%

Είναι όμως πάντα καλό να επικοινωνείτε με ειδικό σύμβουλο φορολογίας πριν κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή, ώστε να είστε βέβαιοι ότι κατανοείτε πλήρως τις επιπτώσεις.

Σχετικά με την Υπεραξία

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξίες από την πώληση μετοχών υπόκειται σε φόρο.

Στη συνέχεια, θα επικεντρωθούμε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανάλογα με το αν οι μετοχές έχουν εκδοθεί εντός ή εκτός χώρας και αν είναι εισηγμένες ή όχι στο χρηματιστήριο. Ας το δούμε λίγο πιο λεπτομερώς.

#1 Μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο

Στην περίπτωση που κατέχεις μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, υπάρχουν δύο βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις.

Πρώτα απ’ όλα, αν κατέχεις λιγότερο από το 0.5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας, δεν επιβαρύνεσαι με φόρο.

Δεύτερον, αν κατέχεις πάνω από το 0.5% των μετοχών μιας εταιρείας, και η εταιρεία αυτή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσεις για τις υπεραξίες είναι 15%.

Για παράδειγμα, αν κατέχεις μετοχές της Apple αξίας 1122 δολαρίων ή 1023 ευρώ (μια μετοχή της Apple αξίζει 187 δολάρια ή 170 ευρώ), δεν θα πρέπει να πληρώσεις φόρο.

Αντίθετα, αν κατέχεις το 0.5% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο ποσό, θα υποχρεωθείς να πληρώσεις φόρο 15%.

#2 Μετοχές που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο

Τώρα, τι ισχύει στην περίπτωση που οι μετοχές που κατέχεις δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο;

Για τις μετοχές που έχουν εκδοθεί είτε στην ίδια τη χώρα μας είτε σε άλλη χώρα και δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο, ο φόρος που πρέπει να πληρώσεις για τις υπεραξίες είναι 15%.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογείσαι με τον ίδιο τρόπο όπως αν κατείχες πάνω από το 0.5% μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Αν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα σχετικά με το εισόδημα από μέρισμα ή υπεραξία μετοχών από Αμερικάνικο Χρηματιστήριο, διάβασε εδώ.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Τι είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;

Ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) αποτελείται από ένα διαφοροποιημένο πακέτο Αξιών και λειτουργεί ως μια “ανοιχτής φύσεως” επιχείρηση επενδύσεων, που διαθέτει μερίδια προς το κοινό σε καθορισμένη τιμή και τα ανακτά όταν το απαιτούν οι συνθήκες, βασιζόμενη στην τρέχουσα λογιστική τους αξία.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο λειτουργεί ως ένας οικονομικός διαμεσολαβητής, που επιτρέπει σε ένα σύνολο επενδυτών να διαχειρίζονται τα χρηματικά τους κεφάλαια με βάση έναν προκαθορισμένο επενδυτικό σχέδιο. Σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 3283/2004), καθορίζεται ως σύνολο περιουσίας που περιέχει κινητές αξίες και μετρητά, τα στοιχεία των οποίων ανήκουν συλλογικά σε πολλά άτομα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι η απουσία νομικής προσωπικότητας και η μεταβλητή κατάσταση του κεφαλαίου του (open-end fund).

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα για το Αμοιβαίο Κεφάλαιο αλλά και το ποια πλεονεκτήματα έχει, διάβασε εδώ.

Πως φορολογείται το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;

Η δράση τους ρυθμίζεται από τον νόμο 4099 του 2012, ενώ η φορολογική τους μεταχείριση καθορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 103.

Ας το απλοποιήσουμε και ας αποφύγουμε τα τεχνικά ορολογία: το κυριότερο σημείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα εισοδήματα από αμοιβαία κεφάλαια που προέρχονται από την Ελλάδα ή την ΕΕ δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. Δεν εφαρμόζεται φορός σε εισοδήματα από υπεραξίες, μερίσματα ή τόκους.

Υπάρχουν οικονομικά μέσα στην Ελλάδα που φορολογούνται με ποσοστό μηδέν. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται να καταχωρούνται.

Τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλώνονται με τον κωδικό 659 ως φορολογικά εξαιρούμενα εισοδήματα.

Εάν το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι εγκατεστημένο σε χώρα εκτός ΕΕ, τότε τα εισοδήματα από υπεραξίες (κωδικός 865) φορολογούνται με συντελεστή 15%. Αντίστοιχα, τα εισοδήματα από μερίσματα ή τόκους (κωδικός 295) επίσης φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης (ΣΑΔΦ), που μπορεί να θέτουν διαφορετικές διατάξεις.

Τι είναι τα Κρυπτονομίσματα;

Το κρυπτονόμισμα, συχνά αναφερόμενο ως “crypto”, είναι ένας τύπος ψηφιακού ή εικονικού νομίσματος που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για ασφάλεια.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδονται από κυβερνήσεις (όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ), τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν με την τεχνολογία που ονομάζεται blockchain, η οποία είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία που εξαπλώνεται σε πολλούς υπολογιστές και διαχειρίζεται και καταγράφει τις συναλλαγές.

Το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα είναι το Bitcoin, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Έκτοτε, έχουν αναπτυχθεί πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, το Ripple και το Litecoin, μεταξύ άλλων.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Ορισμένα χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο με τα παραδοσιακά χρήματα, για συναλλαγές και αγορές στο διαδίκτυο ή ακόμη και σε ορισμένα φυσικά καταστήματα. Άλλα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ορισμένων διαδικτυακών κοινοτήτων ή για ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι πολύ ευμετάβλητη. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί η αξία τους πολύ γρήγορα, οδηγώντας σε πιθανό οικονομικό κίνδυνο για όσους επενδύουν σε αυτά.

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, διάβασε εδώ.

Πως φορολογούνται τα Κρυπτονομίσματα;

Όταν πρόκειται για κέρδη από κρυπτονομίσματα ή επενδύσεις γενικότερα, αυτά πρέπει να δηλωθούν καταλλήλως.

Ειδικότερα:

Το ποσό της επένδυσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδικό 743 της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος σχετίζεται με την απόκτηση τίτλων.

Το συνολικό ποσό από την πώληση των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να εμφανίζεται στον κωδικό 781.

Τα κέρδη πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 865, ώστε να εφαρμοστεί ο φόρος 15%.

Επομένως, εάν αναφερθούμε στο προηγούμενο παράδειγμα με την επένδυση των 1.000€ σε Bitcoin, τότε τα 1.000€ θα καταχωρηθούν στον κωδικό 743, τα 1.500€ στον κωδικό 781 και τα 500€ κέρδος στον κωδικό 865.

Με απλά λόγια, αυτός είναι ο τρόπος φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και η διαδικασία με την οποία μπορείς να τα δηλώσεις στη φορολογική σου δήλωση.

Τι είναι τα ETFs;

Τα ETFs είναι χρηματοπιστωτικά προϊόντα που προέρχονται από Αμοιβαία Κεφάλαια και διαχειρίζονται από Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ). Προσφέρονται για αγοραπωλησίες στην χρηματιστηριακή αγορά κατά τις ώρες λειτουργίας του χρηματιστηρίου, όπως οι μετοχές, μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Μέσω των ETFs, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να διασπορίζουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο, καθώς τα ETFs επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ποικιλόμορφο σύνολο αξιών. Ο πρωταρχικός στόχος των ETFs είναι να αντιγράφουν την απόδοση ενός προκαθορισμένου δείκτη.

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα για τα ETFs, τις κατηγορίες που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους, διάβασε εδώ.

Πως φορολογούνται τα ETFs;

Για να κατανοήσουμε τη φορολογική αντιμετώπιση των ETFs, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο είδη, τα ETFs που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα ETFs που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ας εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς κάθε κατηγορία:

#1 ETFs της ΕΕ

Στα ETFs που εδρεύουν στην ΕΕ, τα εισοδήματα από υπεραξία και τα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους είναι απαλλαγμένα από φορολογία, δηλαδή η φορολογία είναι 0%.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τα δηλώσεις στη φορολογική σου δήλωση στον κωδικό 659 ως εισόδημα που δεν υπόκειται σε φορολογία.

#2 ETFs εκτός ΕΕ

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα ETFs που δεν ανήκουν στην ΕΕ φορολογούνται με συντελεστή 15% για την υπεραξία και με συντελεστή 5% για τα μερίσματα.

Τα καταχωρείς στη φορολογική σου δήλωση στους κωδικούς 865 και 295.

Τι είναι τα ομόλογα;

Ένα ομόλογο αποτελεί έναν χρηματοοικονομικό μηχανισμό μέσω του οποίου ένας επενδυτής δίνει δάνειο σε μια οντότητα που το εκδίδει. Ως ανταλλαγή για την κατοχή του ομολόγου, οι δανειστές λαμβάνουν πληρωμές επιτοκίων, τα οποία επίσης ονομάζονται τοκομερίδια. Συνεπώς, είναι μια μορφή δανειακής χρηματοδότησης. Ο αγοραστής του ομολόγου αναλαμβάνει τον ρόλο του δανειστή, ενώ η οντότητα που εκδίδει το ομόλογο γίνεται ο δανειολήπτης.

Η έκδοση ομολόγων είναι ένας τρόπος για τις οντότητες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις λειτουργίες τους. Τα κέρδη που προκύπτουν από την έκδοση ομολόγων αντιμετωπίζονται ως δάνειο. Κατά κανόνα, αυτά τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν έως μια προκαθορισμένη ημερομηνία. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, ο κάτοχος του ομολόγου (δανειστής) λαμβάνει τακτικές πληρωμές επιτοκίων.

Οι οντότητες που εκδίδουν ομόλογα μπορεί να είναι εταιρείες, δημοτικά σώματα ή ακόμα και κυβερνήσεις.

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα για τα ομόλογα, τις κατηγορίες που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους, διάβασε εδώ.

Πως φορολογούνται τα ομόλογα;

Ας δούμε λοιπόν πως φορολογούνται τα ομόλογα.

#1 Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα

Η υπεραξία (κωδικός 829) αποκτηθείσα από ένα ομόλογο που πουλήθηκε στη δευτερογενή αγορά φορολογείται με συντελεστή 15%. Επιπλέον, τα κέρδη από την υπεραξία (κωδικός 659) είναι αφορολόγητα (0% φόρος), εάν το ομόλογο κρατηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης του, δηλαδή αν δεν προηγηθεί πώληση του στη δευτερογενή αγορά.

#2 Κρατικά Ομόλογα Εξωτερικού

Τα εισοδήματα από τα επιτόκια (κωδικός 669), υπόκεινται σε φορολογία με συντελεστή 15%. Επιπλέον, τα κέρδη από την υπεραξία (κωδικός 865), φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή, αν το ομόλογο πουληθεί στη δευτερογενή αγορά. Εάν το ομόλογο διατηρηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης του, τότε τα κέρδη από την υπεραξία (κωδικός 659) είναι αφορολόγητα (0% φόρος).

#3 Εταιρικά ομόλογα από Ελλάδα και ΕΕ

Τα εισοδήματα από επιτόκια (κωδικός 667), επιβαρύνονται με φόρο 15%. Επιπλέον, τα κέρδη από την υπεραξία (κωδικός 659), είναι αφορολόγητα (0% φόρος), ανεξαρτήτως εάν το ομόλογο έχει πωληθεί στη δευτερογενή αγορά ή αν έχει κρατηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης του.

#4 Εταιρικά Ομόλογα από χώρες εκτός ΕΕ

Σε αυτή την περίπτωση, τα εισοδήματα που προκύπτουν από επιτόκια (κωδικός 669), φορολογούνται με συντελεστή 15%. Παράλληλα, τα κέρδη από υπεραξία (κωδικός 865), επιβαρύνονται με τον ίδιο φόρο, ανεξαρτήτως εάν το ομόλογο έχει πωληθεί στη δευτερογενή αγορά ή αν έχει κρατηθεί μέχρι τη λήξη του.

Σχετικά με τα NTFs

Τα NFTs, γνωστά ως Non-Fungible Tokens, είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, παρόμοια με τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ethereum. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα NFTs είναι ξεχωριστά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να ανταλλαγούν με άλλα NFTs, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά. 

Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό των NFTs τους επιτρέπει να χρησιμεύουν ως απόδειξη ιδιοκτησίας για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή περιεχόμενο. Ως αποτέλεσμα, τα NFTs έχουν επιφέρει μια σημαντική επανάσταση στον τομέα της ψηφιακής τέχνης και των συλλεκτικών αντικειμένων.

Αν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για τα NFTs, διάβασε εδώ.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στα Αμοιβαία Κεφάλαια, τις Μετοχές, τα Κρυπτονομίσματα, τα ETFs και τα Ομόλογα και το πως φορολογούνται. Επίσης είδαμε και τι είναι τα NFTs.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.