
Η φορολογική δήλωση που πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Λόγω των προθεσμιών που έχει, αλλά και διάφορων άλλων λόγων που θα αναλύσουμε παρακάτω, υπάρχει η περίπτωση να πρέπει κανείς να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.
Τι είναι όμως αυτό;
Αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο, καθώς και το πώς και πότε υποβάλλεται.
Πριν εμβαθύνουμε στο θέμα, ας ξεκινήσουμε με ορισμένα βασικά.
Τι Είναι η Φορολογική Δήλωση;
Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρο μας, η φορολογική δήλωση είναι μια ετήσια ηλεκτρονική δήλωση ενός φυσικού προσώπου, όπου αναγράφονται όλα τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Φυσικά, αυτό συμβαίνει ώστε να γνωρίζει το κράτος από πού αποκτήθηκαν τα εκάστοτε εισοδήματα και πόσο πρέπει να φορολογηθεί το πρόσωπο, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της φορολογίας εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα, στη φορολογική δήλωση πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από μισθούς και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από μερίσματα, από ακίνητα, και γενικότερα από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πάντα πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ανήλικους, η φορολογική τους δήλωση υποβάλλεται είτε ξεχωριστά, είτε δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα.
Επιπλέον, οι σύζυγοι υποβάλλουν είτε χωριστή δήλωση, είτε κοινή, ανάλογα με τις περιπτώσεις.
Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τη φορολογική δήλωση γενικότερα, ας δούμε τι ισχύει όσον αφορά τη τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Τι Είναι η Τροποποιητική Δήλωση;
Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η ετήσια φορολογική δήλωση έχει και προθεσμία, μέχρι την οποία οι φορολογούμενοι πρέπει να την υποβάλλουν.
Για παράδειγμα, το 2022 η προθεσμία φορολογικών δηλώσεων πήρε παράταση έως τις 30 Αυγούστου.
Αν δεν προλάβει κάποιος την ημερομηνία αυτή, τότε καλείται να υποβάλει εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση.
Στη περίπτωση όμως τώρα που υπάρχει λάθος ή παράλειψη στη φορολογική δήλωση (είτε εμπρόθεσμη, είτε εκπρόθεσμη), τότε καλείται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση.
Αν η τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης, τότε θεωρείται ως η αρχική δήλωση.
Βέβαια, η εκπρόθεσμη δήλωση που υποβάλλεται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, έχει όλες τις συνέπειες της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η τροποποιητική δήλωση δύναται να έχει τις ανάλογες κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση αλλαγής ή διόρθωσης:
- Του ΑΜΚΑ
- Του αριθμού παροχής ΔΕΗ
- Του ΑΦΜ
- Των στοιχείων συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2
- Κάποιων στοιχείων του πίνακα Β στη πρώτη σελίδα του Ε3
- Των στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου ή του εκπροσώπου του
Επιπλέον, δεν επιβάλλονται πρόστιμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις όσων λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του φορολογικού έτους.
Μια ακόμα περίπτωση όπου δεν υποβάλλονται πρόστιμα, είναι η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τις οποίες συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί. Με απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά να μην επηρεάζεται το ποσό της φορολογικής υποχρέωσης.
Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, δεν υπάρχουν κυρώσεις όταν επιλέγουν να φορολογηθούν με τη μέθοδο της απαλλαγής από τα εισπραττόμενα μερίσματα.
Σε ποιες περιπτώσεις όμως επιβάλλονται πρόστιμα;
Πιο συγκεκριμένα, αν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενικό ή πιστωτικό, τότε το πρόστιμο είναι:
- 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα
- 250 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία
- 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία
Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική, ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό.
Αν τώρα η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και ταυτόχρονα η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική, τότε το πρόστιμο είναι 100 ευρώ τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα (ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν).
Σημείωση: Προκύπτει προσαύξηση φόρου ύψους 0.73% ανά μήνα καθυστέρησης.
Με λίγα λόγια, αυτά ισχύουν όσον αφορά τη τροποποιητική δήλωση.
Ας δούμε τώρα πώς μπορείς να την υποβάλεις.
Πώς Υποβάλλεται η Τροποποιητική Δήλωση Βήμα-Βήμα
Για να γίνει υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εισοδήματος, πρέπει αρχικά να εισέλθεις στην αντίστοιχη σελίδα της ΑΑΔΕ, όπως θα έκανες και για την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης.
Μόλις κάνεις είσοδο στην εφαρμογή, κάνεις είσοδο με τα στοιχεία του Taxisnet.
Στη συνέχεια, κάνεις κλικ στην επιλογή “Υποβολή Τροποποιητικής”.
Και έπειτα επιλέγεις την αντίστοιχη δήλωση (π.χ Ε1 ή Ε2), ώστε να γίνουν οι αντίστοιχες τροποποιήσεις.
Μόλις τις κάνεις, επιλέγεις “Συνέχεια Υποβολής” πάνω δεξιά για να γίνει η υποβολή της δήλωσης.
Εν συντομία, αυτή είναι η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.
Ας συνοψίσουμε.
Με Λίγα Λόγια
Είδαμε λοιπόν τι είναι η τροποποιητική δήλωση, ποια πρόστιμα φέρει, καθώς και πώς να υποβληθεί βήμα-βήμα.
Αν και είναι καλό να μην χρειάζεται να την υποβάλει κανείς, αλλά να κάνει μόνο την αρχική φορολογική δήλωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ισχύει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Φυσικά, υπάρχει πάντα ο Παρασκευάς Φορολογάς. Το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο για να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείς! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή για Android ή iOS, και θα μπορείς να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση σε 10 λεπτά μέσω της οθόνης του κινητού σου!
Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.
Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!
