ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Πώς Επηρεάζει η Εργασία Συνταξιούχων τα Ποσά Συντάξεων;

Το φαινόμενο ένα άτομο που έχει βγει στη σύνταξη να συνεχίζει να εργάζεται, δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα που εξακολουθούν να εργάζονται είτε περιστασιακά, είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι γίνεται όμως σε αυτή τη περίπτωση με τη σύνταξή τους; Παραμένει ίδια ή επιβάλλονται τροποποιήσεις;

Αυτά ακριβώς θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο, καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το πώς η εργασία συνταξιούχων επηρεάζει τα ποσά των συντάξεων.

Τι Ισχύει με τη Σύνταξη στην Ελλάδα

Προτού περάσουμε στο κύριο θέμα του οδηγού αυτού, αξίζει να καλύψουμε ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως δεν περιορίζονται μονάχα στη σύνταξη γήρατος, αλλά υπάρχουν διάφορα είδη, όπως είναι:

Μιας και η σύνταξη γήρατος όμως είναι αυτή που ενδιαφέρει τους περισσότερους ανθρώπους, χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες.

Κατηγορία #1: Βασική σύνταξη

Πρόκειται για σύνταξη με βασικό όριο τα 67 έτη και ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 χρόνια, τα οποία μεταφράζονται σε 4.500 εργάσιμες ημέρες.

Όταν πρόκειται για γυναίκες, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 12.000 ημέρες ασφάλισης (από τις οποίες οι 10.000 να είναι συμπληρωμένες από την 1/1/2013 και έπειτα).

Κατηγορία #2: Μειωμένη σύνταξη

Για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης απαιτούνται συμπληρωμένα 62 έτη και 4.500 ημέρες ασφάλισης, με τη προϋπόθεση πως συμπληρώνονται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία.

Τώρα που καλύψαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τις συντάξεις, ας δούμε τι ισχύει για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Εργασία Συνταξιούχων: Πώς Επηρεάζεται η Σύνταξή τους;

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, αρκετοί συνταξιούχοι επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους, ακόμα και περιστασιακά (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες).

Αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, για όσους συνταξιούχους έχουν παράλληλη εργασία, καταβάλλεται το 70% της σύνταξής τους. 

Με άλλα λόγια, η σύνταξη μειώνεται κατά 30% αν είσαι συνταξιούχος και παράλληλα εργάζεσαι.

Σημείωση: Αφορά εργασία με ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Μείωση σύνταξης κατά 30% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται

Βέβαια, η μείωση αυτή αφορά άτομα που συνέχισαν να εργάζονται μετά την 28/2/2020. Για όσους εργάστηκαν μεταξύ 13/5/2016 και 28/2/2020, η σύνταξη μειώνεται κατά 60%.

Για παράδειγμα, αν είσαι συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 700€ και επικουρική σύνταξη 200€, τότε η κάθε μια θα μειωθεί κατά 30%.

Δηλαδή, από την κύρια θα χάσεις 210€ και από την επικουρική 60€.

Υπάρχουν όμως ειδικές κατηγορίες που το ποσό της σύνταξης δεν επηρεάζεται; Πάμε να δούμε.

Κατηγορίες Συνταξιούχων που Δεν Επηρεάζεται η Σύνταξή τους

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, που ακόμα και αν εργάζονται παράλληλα, το ποσό της σύνταξής τους δεν μεταβάλλεται.

Αρχικά, όταν πρόκειται για αγροτική δραστηριότητα (αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων), η σύνταξη μειώνεται μόνο όταν το εισόδημα αυτό ξεπερνά τα 4.923€ ετησίως. Ειδάλλως δεν προκύπτει κάποια μείωση.

Επιπλέον, η σύνταξη δεν μειώνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Συνταξιούχοι ΟΓΑ αν είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ
  • Ψυχικά ασθενείς, βάσει του άρθρου 23 του νόμου 4488/2017 (άτομα με ψυχική ή/και νοητική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%)
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007
  • Των πολύτεκνων, των οποίων το ένα τουλάχιστον τέκνο είναι ανήλικο ή σπουδάζει και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, ή είναι ανίκανο για βιοποριστική εργασία
  • Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου
  • Όσοι δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε εξαιτίας της εργασίας

Επιπλέον, δεν επηρεάζεται το ποσό της σύνταξης όταν υπάρχουν έσοδα από συγγενικά ή πνευματικά δικαιώματα.

Αφού είδαμε λοιπόν τι ισχύει όσον αφορά τις συντάξεις όσων εργάζονται παράλληλα, ας δούμε και πώς μπορούν να είναι φορολογικά ασφαλείς.

Πώς να Είσαι Φορολογικά Ασφαλής ως Συνταξιούχος

Όπως κάθε φορολογούμενος πολίτης, έτσι και οι συνταξιούχοι έχουν ορισμένες φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετούν σε τακτική βάση.

Αυτές μπορούν για παράδειγμα να αφορούν την ετήσια φορολογική δήλωση, καθώς και την πληρωμή φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) ή τελών κυκλοφορίας

Κάνε τη φορολογική δήλωσή σου μέσα σε σε 10 λεπτά με το ΠΦ app!

Φυσικά, πέρα των υποχρεώσεων αυτών, υπάρχουν και πράγματα που δικαιούσαι ορισμένες φορές, όπως είναι τα επιδόματα.

Επιδόματα όπως της θέρμανσης, των ορεινών περιοχών, του ενοικίου, και άλλα πολλά, πρέπει να γνωρίζεις πότε τα δικαιούσαι και πώς να κάνεις αίτηση για αυτά.

Όλα αυτά που μόλις αναφέραμε, καθώς και αρκετά ακόμα, μπορείς να τα κάνεις εύκολα και γρήγορα μέσω της εφαρμογής του Παρασκευά Φορολογά!

Μπορείς για παράδειγμα να υποβάλεις μόνος σου φορολογική δήλωση μέσα σε 10 λεπτά από το κινητό σου, καθώς και να λαμβάνεις αυτόματα ειδοποιήσεις για επιδόματα που ενδεχομένως σε ενδιαφέρουν.

Αν λοιπόν θες να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, ανακάλυψε ποιο πακέτο σου ταιριάζει και κατέβασε την εφαρμογή για iOS ή Android.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.